Endnu et rederi med milliardoverskud betaler meget lav skat

DFDS profiterer af tonnageskatteordningen

Det kendte danske færgerederi DFDS har netop offentliggjort deres forventninger til resultatet for 2021. Rederiet forventer et overskud før skat på lige over en milliard kr. Skatten bliver 96 millioner kr. eller ca. 9 procent.

Hermed lægger DFDS sig i kølvandet på deres ”storebror” A.P. Møller – Mærsk som netop har offentliggjort et overskud før skat på 122 milliarder kroner og en skattebetaling på kun 3,7%.

Grunden til at danske rederier med milliard store overskud slipper så billigt i skat skyldes en lov der blev vedtaget i 2002. Tonnageskatteordningen betød at rederier i stedet for at betale den normale selskabsskat på p.t. 22% kunne vælge at betale en ”afgift” per skib som er uafhængig af overskuddets størrelse. Ingen havde i 2002 tænkt, at rederierne ville komme til at tjene så mange penge som de gør nu. Heller ikke at ordningen forvrider konkurrencesituationen overfor andre typer af transportører og speditører. Argumentet som igen og igen gentages er, at rederier er udsat for en helt særlig international konkurrence, men hvilken global industri er ikke det, og hvem, ville ikke kunne klare sig bedre, hvis man undgik at betale skat. En skat vi som nation godt kunne bruge til ekstra sygeplejerske eller varme hænder til de ældre.