Statsstøtte ud i det Blå.

Der udbetales Millard beløb i støtte til Danske rederier uden at regering og Folketing ved, om begrundelsen for støtten faktisk holder.

Den nidkærhed som politikkerne udviser når det drejer sig om samfunds svagest stillede når de skal have støtte er vekslet til ødsel velvilje når det kommer til rederierhvervet. At det forholder sig sådan fremgår tydeligt af et svar på et spørgsmål Pelle Dragsted Enhedslisten, har stillet til skatteministeren. En del af spørgsmålet lyder;

Begrundelsen for den lave beskatning af danske rederier siges at være den internationale skattekonkurrence, danske rederier er udsat for. Denne vurdering må bygge på et kendskab til skatteforholdene for rederier i de lande, danske rederier konkurrerer mest med.

Svaret som Pelle Dragsted fik lyder;

Erhvervsstøtten til dansk søfart blev, sammen med en række andre erhvervsstøtteordnin-ger, gennemgået af Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte (Frigast udvalget vor tilføjelse), der fremlagde deres rapport i februar 2024. Ekspertgruppen peger på, at erhvervsstøtten til søfart primært ydes gennemskattesystemet – fx gennem den såkaldte DIS-ordning.

Det er en tilsnigelse at skrive at, at Frigast udvalget har behandlet støtteordningerne til skibsfarten. Udvalget gengiver blot hvad skiftende regeringer har brugt som begrundelse, og herudover viser de en graf fra 2020 fra OECD som angiver hvor meget der betales i Tonnageskat i en række sammenlignelige lande.

OECD tallene er bruttotal, og ikke som vi har vist i flere artikler en oversigt over den reelle afgift for tonnageskat. Vi ved fra analyser af danske rederiers skatteoplysninger at der er mange muligheder for at minimere tonnageskattebetalingen. Det er derfor tvivlsomt,  om grafen overhovedet kan bruges til andet end at vise hvad lovgivningen beskriver i afgift per nettoton i de enkelte lande. For at kende den reelle omkostning skal der graves et spadestik dybere, så fradrags- og sambeskatningsmuligheder bliver taget med i regnestykket.

Iøvrigt er det interessant at Frigastudvalget ikke har forstået at et nettoton ikke er et udtryk for et skibs lasteevne eller kapacitet. Også denne lapsus tyder ikke på et særligt gennemarbejdet kapitel om støtte til danske rederier.

Vi er således tilbage ved sidste del af svaret som i sin enkelthed lyder;

Skatteministeriet har ikke detaljeret kendskab til de samlede skatteregler i de enkelte lande.

Vi mener derfor man med rimelighed kan konkludere at støtten udbetales uden nogen kender det reelle grund lag for den.

Next
Next

NYE MILLIARD OVERSKUD I DANSKE REDERIER, MEN IGEN MEGET SMÅ SKATTEBETALINGER.